17 Nisan 2010 Cumartesi

YAŞAYARAK ÖĞRENDİK.


















































































































































































































































































































































































































































































DERS :SOSYAL BİLGİLER































TEMA:HEP BİRLİKTE































KAZANIM:İnsanların belli bnir amaç çerçevesinde oluşturdukları sosyal örgüt































,resmi kurum ve grupları fark eder.































ÇEVREMİZDEKİ RESMİ KURUMLAR
Kurumlar, insanların sürekli ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan kalıcı gruplardır. Kurumların bazıları devlet tarafından oluşturulur. Devletin oluşturduğu kurumlar Resmi Kurumlar olarak adlandırılır.
Resmi kurumların görevi, kamu hizmetlerini yürütmektir. Bu kurumlarda çalışanlar, yaptıkları hizmetlerin karşılığı olarak ücret veya maaş alırlar. Giderleri devlet tarafından karşılanır. Çalışma biçimleri, görev ve yetkileri yasalarla belirlenmiştir.
Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, mahkemeler birer resmi kurumdur. Bunlardan başka pek çok resmi kurum vardır. Resmi kurumlarda çalışanların çalışma yerleri ihtiyaca göre değişebilir. Örneğin Ankara’da görev yapan bir polis memuru ülkemizin başka bir ilinde görevlendirilebilir.
Resmi kurumlarda çalışanların sağlık giderleri devlet tarafından karşılanır. Hastalık durumunda ilgili sağlık kurumlarına giden hastaların muayene, tahlil, ilaç vb. masrafları devlet tarafından karşılanır.































SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
Toplumda ihtiyaçların karşılanması için devlet tarafından açılan kurumların dışında, resmi
kurumlara yardım etmek, toplumsal sorunlar hakkında görüşleri dile getirmek ve sorunlara çözüm sağlamak amacıyla gönüllülük esasına dayalı olarak sivil toplum kuruluşları oluşturuldu. Bu kuruluşlara “Sivil Toplum Örgütleri” veya “ Sosyal Örgütler” denir.
































TOPLUMUMUZDA DAYANIŞMA
Karşılık beklemeksizin yardımlaşmak, destek olmak bizi mutlu eder. Aile bireyleri sık sık yardımlaşırlar. Bazen ailede alışılagelmiş bir iş bölümü vardır. Anne baba çalışıp evin geçimini sağlarlar. Ev işlerinde de iş bölümü vardır. Çöpü dökmek, alışveriş ve yemek yapmak, temizlik gibi işler yardımlaşarak yapılır. Bu dayanışma toplum hayatında da vardır. Yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım etmek gibi. Yardımlaşama ve dayanışmanın en güzel örneği kurtuluş Savaşı’nda Türk halkının önderi Mustafa Kemal ve birbiriyle yaptığı iş bölümü ve dayanışmadır.





























































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder