22 Ekim 2010 Cuma

SAĞLIKLI YAŞAM







Sağlıklı olmak için yalnız siğara içilen ortamlardan uzak kalmak,alkol ve sigara kullanmamak yeterli değildir.Vücut sağlığını korumanın en iyi yollarından birisi de spor yapmaktır.
*Spor yapmak kaslarımızı güçlendirir.
*Günün her saatinde spor yapabiliriz.
*Açık alanlarda çeşitli oyunlar oynamak,yürüyüşler yapmak sağlığımız için oldukça yararlıdır.
*DEDİK VE BİZ DE SINIFIMIZDA BU GARİP OYUNU OYNADIK ÇOK EĞLENDİK...















Kanın hızlı bir şekilde atık maddelerden temizlenmesi gerekir.Kanımızı atık maddelerden temizleyen organımız böbreklerimizdir.Vucudumuzda dolaşmakta olan kan ,böbreklere geldiğinde böbreklerde bulunan süzgece benzeyen yapılar sayesinde kanımız atık maddelerden arındırılır.DENEDİK VE GÖRDÜK.


BOŞALTIMDA GÖREVLİ ORGAN VE YAPILARI ÖĞRENDİK



























































Boşaltım Organ ve Yapıları
1. Böbrekler, bel hizasında omurganın iki yanında bulunurlar. Şekilleri fasulyeye benzer. Böbrekler vücudumuzun süzme organlarıdır. Tüm kanımız böbreklerimizden geçerek süzülür. Bu sırada kan zararlı maddelerden temizlenir.
2. Kanın böbreklerde süzülmesi sonucu oluşan idrar üreter denilen bu boruya geçer. Üreter (idrar kanalı) bu sıvıyı idrar kesesine taşır.
3. Böbreklerden gelen idrar burada toplanır. İdrar kesesi (mesane) yaklaşık 600 ml idrar toplayabilir.










4. İdrar kesesinde oluşturulan basınçla idrar, üretra denilen idrar borusuna pompalanır. İdrar buradan dışarı atılır
















GENÇ HEYKELTRAŞ-DİŞLERİMİZ VE GÖREVLERİNİ ÖĞRENDİK.





Yaşlandığımızda ısırarak elma yiyebilmek için drama yoluyla dişlerimizi fırçalamanın önemini kavradık.





















Dişler ve Görevleri
Dişlerimizi besinleri ısırmak, koparmak ve öğütmek için kullanırız. Dişlerimizin şekil ve büyüklükleri birbirinden farklıdır. Ağzımızda görev ve yapılarına göre kesici dişler, köpek ve azı dişleri olmak üzere üç çeşit diş vardır.
1. Kesici dişler: Üst ve alt çenede dörder tane olmak üzere sekiz kesici diş vardır. Besinleri kesme ve koparma işine yara. Uçları düzgündür.
2. Köpek dişleri: Kesici dişlerin sağında ve solunda birer köpek dişi vardır. Alt ve üst çenede toplam dört köpek dişi bulunur. Uçları sivri olup besinleri koparıp parçalama görevi yapar.
3. Azı dişleri: Girintili çıkıntılı yapılarıyla besinleri öğütür. Köpek dişlerinin sağında ve solunda bulunan iki tanesi küçük azı, diğerleri ise büyük azı olarak adlandırılır. Sekiz alt, sekiz üst çenede olmak üzere on altı azı dişi vardır.
Yirmi yaş dişleri: 18- 22 yaşlarında çıkar. Akıl dişleri de denir. Alt ve üst çenede ikişer tane olur.












21 Ekim 2010 Perşembe

DUMAN AVCILARINDAN MEKTUP -SAĞLIK MI ? SİGARA MI ?BEN Mİ ?

SEVGİLİ ANNE VE BABACIĞIM ,
Ben sigara ve sigaranın zararları hakkında bir araştırma yaptım. Bu araştırma sonuçlarına göre Sigaranın içinde 4000 civarında zararlı madde varmış.Bu maddelerden pek çoğu kansere yol açıyormuş.Sigarada nikotin ve karbon monoksit de varmış.Bunlardan nikotin bağımlılık,karbon monoksit gazı da oksijen taşıma gücünü azaltıyormuş.Sigara boğaz, burun, ağız ,gırtlak kanserine neden oluyormuş. Ayak ve el parmaklarına kan gitmiyormuş ve parmaklarını kesiyorlarmış.Ağzın kokar, dişlerin sararır herkes senden uzak dururmuş . Çevreyi kirletiyormuşsun.Ayrıca ekonomik olarak da aile ekonomisine zarar veriyormuşsun.
Hala devam edersen ki ben senin bırakacağına inanıyorum ,bırakmazsan bizi çok üzersin sigaranın zararları ile öğrendiğim bu yeni bilgilerden çok etkilendim .Sağlığımı korumak için sigara içilen ortamlarda bulunmamaya karar verdim ;çünkü seni çok seviyorum .Seni yalnız bırakmak istemiyorum ama yanında olursam da kendi sağlığımın tehlikeye gireceğini biliyorum fakat senin sigara kullanıyor olman beni çok etkiliyor ben de pasif içici oluyorum bırakırsan bütün ailemiz hem sağlıklı hem de mutlu oluruz SİGARA MI? BİZ Mİ ? İYİ DÜŞÜN. Seninle daha güzel günler yaşamak ,uzun sağlıklı bir ömür geçirmek için sigarayı bırakmanı istiyorum.SENİ ÇOK SEVİYORUM...

5/A SINIFI ÖĞRENCİLERİNDEN-ANNE VE BABALARA

20 Ekim 2010 Çarşamba

SİNDİRİM SİSTEMİMİZİM MODELİNİ YAPTIK































































Sindirim neye denir?



Besinlerin çeşitli organlarımızda parçalanarak kana geçebilecek değişime uğramalarına sindirim denir. Sindirim ağızda başlar , anüste biter.



Sindirim organlarımız nelerdir?



Ağız. - Yutak-Yemek borusu - Mide- İnce bağırsak- Kalın bağırsak






19 Ekim 2010 Salı

MESLEĞİM BESİNLERLE İLGİLİ OLSA




Besin ve besin teknolojisinin gelişimi ile birlikte yeni meslek dalları oluşmuştur.Bunların başında DİYETİSYENLİK,AŞÇILILK VE GIDA MÜHENDİSLİĞİ gibi meslekler oluşuğunu öğrendik.
Aşçımız HAKKI USTA bize mesleğinin incelikleri anlattı.Teşekkürler...
*Besinleri alırken taze olmasına dikkat ediyoruz.
*Biz ürünlerde ''Baklava Dikisi'' olmasına dikkat ediyoruz ve biz TSE damgasına '' Baklava Dikisi'' deriz.
* Ürünü alırken son kullanma tarihi kadar üretim tarihine de bakarız.
*Besinleri alırken Tarım ve Köy İşleri'nden izinli olmasına dikkat ederiz.
* Biz yemekleri yaparken hijyene çok önem veririz.Bone ve hijyen eldiveni takarız, bu tür maskelerle yemekleri temiz tutmuş oluruz.